Menu

Spui 25: Astronauts of Inner Space- inspiration evening

27 april 2019 - News
*********************************
Astronauten van de binnenwereld: mapping the experience
In samenwerking met KNAW

Maandagavond 27 november 20.00-21.30 uur Spui25

De buitenwereld heeft tegenwoordig, geografisch gezien, bijna geen geheimen meer- er zijn vrijwel geen ‘witte plekken’ meer te vinden. De binnenwereld daarentegen is nog één grote Terra Incognita. We komen dan wel steeds een belangrijke stap verder in het in kaart brengen van ons brein, maar hoe zit het met onze gevoelens en ervaringen?

De afgelopen twee jaar deden wetenschappers en kunstenaars binnen het project If You Are Not There, Where Are you samen onderzoek naar hoe je absence epilepsie ervaringen in kaart kan brengen. Over wat er in het brein gebeurt tijdens aanvallen van deze aandoening die vaak bij kinderen en jongeren voorkomt is veel bekend, over de ervaring die deze kinderen hebben vrijwel niets. Is het mogelijk die ook in kaart te brengen? Hoe verhouden die zich eigenlijk tot ons brein? En kunnen kunstenaars hierbij helpen door het stellen van andere vragen?

Een avond met kaartenmakers, neurowetenschappers, film en dromenvangers.

Met: Maartje Nevejan (transmedia maker/ initiator IYANTWAY), Patricia Pisters (professor Mediastudies, oprichter Worlding the Brain festival dat neurowetenschappers, kunstenaars en Humanities samenbrengt), fenomenologe Linde van Schuppen, Desmond Spruijt (Mapping Worlds-hoe verwerk je big data tot heldere kaarten), Marjolijn Boterenbrood (beeldend kunstenaar en kaartenmaker), Ysbrand van der Werf (onderzoeker slaap en cognitie, verbonden aan het Nederlands Herseninstituut). Steven Claus de Jong stond aan de kraamkamer van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek over het brein in kaart brengen en besloot daarna yoga instructeur te worden. Joris Weijdom is mixed reality onderzoeker aan de HKU en was als kunstenaar/ researcher bij het project betrokken.