Menu

Nieuwsbrief #001, If You Are Not There, Where Are You?

12 mei 2017 - News

April 26, 2017


Een jaar geleden, 14 maart 2016, startten wij ons transmedia project If You Are Not There, Where Are You? afgekort IYANTWAY. Het geeft absence epilepsie ervaringen van kinderen en jongeren vorm via wetenschap en kunst. In de researchfase zijn 10 kinderen en jongeren met absences gekoppeld aan hun eigen kunstenaar. Van het werk is een tentoonstelling georganiseerd. Het verslag van dit avontuur vind je op onze tijdelijke website www.absences.club.

In januari 2017 sloten we samen met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) de researchfase af met een presentatie bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

We zijn nu een Virtual Reality (VR) experience aan het ontwikkelen met Monobanda Play en inspiratieavonden aan het voorbereiden. De eerste avond presenteren we deze zomer in samenwerking met Spui25. Daarover vertellen we jullie de volgende keer meer.

De afgelopen maanden hebben we onze vleugels uitgeslagen naar het buitenland. We deden research voor de documentaire die we ontwikkelen samen met de VPRO.
In New York City hebben we kinderen met absences ontmoet en hun ervaringen in kaart gebracht.
Zijn hun ervaringen vergelijkbaar met de ervaringen van kinderen in Nederland? Ja, veel dezelfde dingen komen terug. Ook specifieke multiculturele ervaringen van de kids waren heel interessant. We zagen veel Disney, maar ook leerden we over de trance cultuur van Haïti en over therapy animals.
We hadden zeer inspirerende ontmoetingen, onder andere met de mensen van de eerste VR-bioscoop in New York. Als je in de buurt bent: check it out.

In Londen gaan we samen met Young Epilepsy eveneens kinderen en jongeren aan kunstenaars koppelen. Ook deze organisatie heeft behoefte aan taal om met de jongeren over hun absence ervaringen te praten. Tot onze shock bleek dat 90% van de kinderen en jongeren met epilepsie depressief is.

Voor de documentaire hebben we een bezoek gebracht aan de studio van de Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor. Omdat de kleur zwart heel belangrijk is in ons onderzoek naar het vinden van taal voor absences, hebben we hem gevraagd voor de film. Kapoor is bezig een werk te maken met het zwartste zwart op aarde, genaamd Vantablack.

Omdat er inmiddels zoveel mensen meedoen en meedenken met ons project, houden we jullie om de paar maanden op de hoogte over IYANTWAY via deze nieuwsbrief.

Tot slot nog een tip:

Aan het begin van dit project hadden we een ontmoeting in New York met de inmiddels overleden Dr. Oliver Sacks. Hij gaf ons de moed om met IYANTWAY te starten. We raden je aan het zojuist uitgegeven boek te lezen dat zijn vriend Bill Hayes schreef over hun relatie Insomniac City: New York, Oliver, and Me.

We wensen jullie een mooie lente toe, waarin dat wat afwezig is in je leven, net zo belangrijk is als dat wat aanwezig is.

Hartelijke groet,
Maartje Nevejan en Willemijn Cerutti