Menu

Ffilosofiemagazine – de Prik en het Meisje

3 mei 2011 - Blog, uncategorized

Ffilosofiemagazine – de Prik en het Meisje

 

FILOSOFIEMAGAZINE.NL

DE PRIK EN HET MEISJE

documentaire, vertrouwen, Nevejan, vaccinatie

Door Marjan Slob – 29-04-2011 – 1 reactie

De vraag hoe juist te handelen is een evergreen van de praktische filosofie. Voor wie het wil zien, bevinden we ons dan ook permanent in een filosofisch laboratorium. De Amsterdamse regisseur Maartje Nevejan staat zo in het leven. Dus als haar twaalfjarige dochter een oproep krijgt om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker, denkt Nevejan: wat is wijsheid?

Het is haar natuurlijk niet ontgaan dat er via internet een soort guerilla-actie gaande is van ongeruste burgers die ‘andere moeders’ waarschuwen tegen de soms heftige lichamelijke gevolgen van de prik. De overheid zou deze informatie onder de pet houden om de belangen van de farmaceutische industrie niet te schaden. Nevejan wil een goede moeder zijn, maar wat betekent dat in dit geval? Moet ze haar dochter via de prik tegen baarmoederhalskanker beschermen? Of moet ze haar juist behoeden voor de mogelijk gevaarlijke gevolgen van die prik?

Nevejan besluit dat ze meer informatie nodig heeft en maakt van haar zoektocht gelijk een documentaire, De Prik en het Meisje. De film begint heel huiselijk, met de vaccinatie-oproep die samen met de Donald Duckop de deurmat valt. Maar zodra Nevejan gaat praten met experts van allerlei snit neemt de film allegorische proporties aan. Ze krijgt informatie genoeg. Alleen: die informatie helpt haar niet om tot een visie te komen. De deskundigen spreken elkaar tegen. Wie moet ze vertrouwen, en op grond waarvan? Hoe meer Nevejan hoort, hoe meer ze gaat twijfelen.

Daarmee raakt de documentaire aan een veel breder thema, dat van een vertrouwenscrisis tussen mondige, half geïnformeerde burgers en gezagsdragers wier track-record niet smetteloos is. Nevejan toont de rationalistische reflex van deskundigen die denken in grote statistische verbanden. Ze laat zien hoe de tegenstanders wellust beleven aan het wantrouwen van welk gezag dan ook. ‘Ik vind beide partijen eng!’, roept ze op een gegeven moment uit.

Uiteindelijk moeten Nevejan, haar man en haar dochter, toch een beslissing nemen. Je ziet ze wikken en wegen, deze lieve moderne mensen. Je ziet hoe zwaar het ze valt. Op intieme en persoonlijke wijze toont de documentaire zo welke prijs wij allen betalen voor onze toegenomen mondigheid en keuzevrijheid. Want of het nu draait om een prik, het elektronisch patiëntendossier of een kerncentrale, de kernvraag is toch steeds: wat is voor mij het goede leven, en welke plek geef ik risico’s daarin?

De documentaire ‘De Prik en het Meisje’ wordt op 19 mei uitgezonden door de HUMAN.