Menu

Broos

21 mei 1997 - Multimedia, Projects

Broos is een film geregisseerd door Mijke de Jong naar aanleiding van een theater voorstelling van de Akteurs.

Nevejan was initiator van de voorstelling en artistiek leider van het theater collectief De Akteurs van 1991-1998. Er werden gezamenlijk stukken geschreven en gemaakt. Naast Broos, onder andere Kinderen van de zon van Gorki, Pyrrho reist naar Athene van Dirk van Weelden, Stil leven zeg, van Bovenberg en Nevejan. Het collectief acteurs van Broos kreeg een Gouden Kalf op het NFF 1997.

still uit de film Broos

still uit de film Broos

De film Broos

Vijf zussen komen bij elkaar in een vakantiehuisje om te bespreken wat ze gaan doen rond het 40-jarige huwelijksfeest van hun ouders. Al gauw breekt er ruzie tussen de dames uit en oud zeer wordt uitgepraat. Dan komt er een groot geheim boven water, waar de dames al een tijd mee worstelen. Vader blijkt ooit anderhalf jaar verdwenen te zijn geweest, een ‘geheim’ waar de zussen verschillende ideeën over hebben. En ieder heeft zo zijn eigen theorie over deze periode.

Broos, een intieme verfilming van een theatervoorstelling van Stichting De Akteurs gespeeld door dezelfde actrices (Marnie Blok , Maartje Nevejan, Leonoor Pauw, Adelheid Roosen, Lieneke le Roux), gaat over rivaliteit in een gezin, het recht om te zwijgen, maar ook de behoefte aan verbondenheid. Tijdens het Nederlands Film Festival in 1997 werd het Gouden Kalf voor Beste Actrice aan de vijf actrices tezamen uitgereikt

Frans Strijards geeft de regie door aan George Groot.

Frans Strijards geeft de regie door aan George Groot.

Regie
Mijke de Jong

Acteurs
Marnie Blok, Maartje Nevejan, Leonoor Pauw, Lieneke le Roux, Adelheid Roosen

Bekijk foto’s uit de film Broos

Affiche van de voorstelling Broos door Fleur van Dissel.

Affiche van de voorstelling Broos door Fleur van Dissel.

IMG_9768

Affiche van de film Broos

Affiche van de film Broos